nedjelja, 17. rujna 2017.

Šta se događa u organizmu kada popijete kafu na prazan želudac

Šta se događa u organizmu kada popijete kafu na prazan želudac
Kafa na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i vratili energiju.
Evo šta se dogodi u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac:
1. Poveća se količina želučane kiseline
Povećana količina želučane kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visoka razina kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.
2. Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe
Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sustav, uz kafu uvijek pojedite nešto.
3. Smanji se razina hormona
Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osjećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i općenito se bolje osjećati.

Nema komentara:

Objavi komentar